De-a lungul vietii el acumuleaza o serie de microbi (virali si bacterieni) care poate interactiona cu genomul uman si deregla starea normala de homeostaza.
Multe specii de microbi sunt persistente si slabesc apararea organismului, provocand inflamatii latente.
Dupa cum microbiomul uman este incredibil de complex, si simptomele autoimune se dezvolta succesiv intr-un mod unic pentru fiecare persoana.
1. Infectia cu virusul herpes predispune la boala cronica de ficat
2. Bacteriile Streptococ si hemofilus predispun al astm
3. Infectii in copularie predispun la Diabet tip 1 si SM.
4. Diaree infantila predispune la boli cardiovasculare
5. Infectii alimentare predispun la artrita reactiva si sindromul colonului iritabil
Exista multe bacterii care sunt nedetectabile la aceasta ora, si combinatia intre genomul uman si complexitatea bacteriilor detinute de o persoana duc la boli variate cu desfasurare variata in timp.
Gena PTPN22 este intalnita la artrita reumatoida, lupus si diabet. Exista studii care arata ca gena PTPN22 este supraregulata ca raspuns la prezenta microbacteriilor. Astfel, dintr-o infectie latenta, se poate ajunge la diverse boli autoimune.
Relatia dintre boli si gene. Portocaliu - boli autoimune, Rosu - boli inflamatorii
Pentru boala Lyme provocata de muscatura de capuse exista mai multe tipuri de Borrelia care pot fi implicate : burgdorferi, garini, afzeli, spielman. Acestea pot fi insotite de coinfectii diverse (toxoplasmoza, micoplasme, salmonela , clamidii). Combinatiile complexe pot afecta parti diferite ale corpului - necroze osoase, infarcturi, afectari pulmonare, afectari ale retinei, creierului, etc.