"Fiti blânzi. Fiecare dintre noi duce o lupta grea"

Monday 24 January 2011

* Procurare medicamente - situatia actuala *

Se pare ca olmesartan s-a introdus si in Romania sub numele de Santini. E totusi mult mai scump decât luat din afara tarii (cel mai ieftin este din India - numele generic olmecip)
Dupa cum se poate observa in tabelul de mai sus, telmisartan este antagonist pe VDR.
Probabil criteriul de alegere a fost "cel mai de succes la vânzare dintre ARB-uri", care "scade tensiunea cel mai puternic".  Plus scade colesterolul (afinitate la PPARg). Toate acestea sunt degeaba daca se scade VDR - esenta sistemului imunitar si pacientul va fi vulnerabil la infectii in cativa ani...
Un studiu foarte nou subliniaza beneficiile Sartanilor in sanatate si a olmesartanului in mod special .
Studiul a comparat olmesartan (OM); valsartan (VAL); losartan (LOS); and irbesartan (IRB) pe adulti hipertensivi pe parcursul unei perioade > 1 an
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21767101

Minociclina nu se gaseste  in Romania. Probabil se crede ca tetraciclina si doxyciclina e de ajuns...

Aceste doua medicamente sunt foarte ieftine si s-ar putea procura relativ usor. Humira, Remicade si alte medicamente biologice costa statul român milioane de euro pe luna, si nu vindeca. Multi nu isi permit nici acestea si folosesc remediile de zeci de ani, ca si medrol,prednison, arava.

Cunosc personal pe cineva care are artrita reactiva de peste 12 ani. Degetele de la picioare sunt toate deformate. Plus un genunchi. Are farmacia lui proprie si se pregateste sa se opereze la degete. Deci dupa 12 ani tot nu e vindecat de sistemul actual.
Citat de la alta persoana:
"Eu personal am vazut chiar aproape de mine niste oameni distrusi de poliatrita .
Unul care a fost proprietarul unde stau eu cu chirie, a decedat acum un an din cauza complicatiilor pricinuite de medrol, prednison si arava . Oricum, dupa cativa ani de boala deja umbla in carje . Alta, o fata infiata cand era mica de catre o matusa de-a mea , e deformata complet si anchilozata , nu poate merge ... asta cu toate tratamentele facute prednison, methotrexat embrel si tot ce exista s-a incercat la ea .
E foarte trist ! Aceasta boala e necrutatoare ."


Daca aceste doua medicamente ar deveni disponibile in România la pret scazut si in cantitati suficiente, s-ar face economii la bugetul de stat de milioane de euro. Multe din boli s-ar ameliorar simtitor (poliartrite, sarcoidoze, hipertensiune, alergii, spondiloza anchilozanta, pietre la rinichi, boli cardiovasculare,psoriazis, paradontoza) - in general toate bolile pe spectrum TH1.
 Totusi exista nevoia unui numar mai mare de doctori cu experienta in prescrierea si tinerea in evidenta a pacientilor cu aceste medicamente. Numarul de efecte secundare este mult mai mic la aceste medicamente decât la cele biologice, si incomparabil mai mici decât la steroizi, si totusi experienta in folosirea lor lipseste.

No comments:

Post a Comment